Choď na obsah Choď na menu
 


Pieskomil mongolský

4. 4. 2009

 PIESKOMIL MONGOLSKÝ

(Meriones unguiculatus)

Obrázok


Pôvod:

Vo voľnej prírode žije pieskomil v stepiach a polopúštiach v Mongolsku, Kazachstane, severnej a severovýchodnej Číne a v Chitínskej provincii v Rusku.

 

Charakteristika:

Pieskomil je hlodavec ponášajúci sa na myš. Hlava je pomerne veľká s výraznými očami. Ušnice sú menšie, nevýrazne ochlpené. Srsť na tele je lesklá a hustá, podobne je osrstený aj chvost, ktorý je zakončený nevýraznou štetkou. Zadné končatiny sú dlhšie ako predné. Pieskomil mongolský pieskovožltej, okrovožltej, alebo sivožltej farby, na bruchu a bokoch má belavú farbu. V chovoch sa môžeme stretnúť taktiež s bielym, či čiernym sfrabením...

 

Kŕmenie:

Pieskomily nie sú vôbec náročné na jedlo, uspokoja sa s klasickým krmivom pre škrečky, či morčatá. Na spestrenie stravy sa odporúčajú ovsené vločky, taktiež ovocie a zelenina, ktoré pri pravidelnom podávaní ako zdroj tekutín môžu nahradiť vodu.

 

Rozmnožovanie:

Jedince v období párenia podupávajú zadnými končatinami. Tieto hlodavce majú tendenciu rozmnožovať sa 3 - 4x do roka. Dĺžka gravidity je zvyčajne 25 - 28 dní, pričom samička vrhne 2 - 8 mláďat.

 

Mláďatá:

Mláďatá sa rodia holé a slepé. Vo veku 2 týždňov majú kompletné osrstenie a začínajú podnikať krátke výpravy v okolí hniezda. Vo veku 2,5 týždňa otvárajú oči a v troch týždňoch prestávajú prijímať materské mlieko. Odstavenie sa odporúča po 6 týždňoch. Samca počas výchovy mláďať nikdy neoddeľujeme od samice, pretože potom by ho už neprijala.